Κυριακή των Μυροφόρων
Μιχαήλ Χούλη, Θεολόγου... (29/4/2017)
Όλες οι καταχωρήσεις
Θεός και Επιστήμη


Θεός και Επιστήμη


Θεός και Επιστήμη

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ  

Ακούγοντας τις δύο αυτές λέξεις (ή αλλιώς επιστήμη και θρησκεία) το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτομάτως τοποθετεί ανάμεσά τους το σύμβολο της αντίθεσης. Είναι όμως αλήθεια πως ό,τι έχει να κάνει με τον Θεό (δηλ. η θρησκεία) καταστρατηγεί τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης λογικής (δηλ. της επιστήμης); Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο, η επιστήμη να αντιστρατεύεται και να αρνείται την θρησκεία;

Βέβαια από ιστορικής απόψεως μπορούμε να διαπιστώσουμε πως πολλές φορές παρουσιάστηκαν τέτοιου είδους προστριβές. Δυστυχώς έως του σημείου των αιματηρών διωγμών (εκ μέρους της θεσμικής θρησκείας) ή της σφοδρής και λυσσαλαίας άρνησης η οποία και αυτή είχε ειδεχθείς αιματηρές απολήξεις (εκ μέρους της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοσοφικών ρευμάτων).

Η διάσταση όμως αυτή δεν αποτελεί την αλήθεια των πραγμάτων. Γνωρίζοντας όμως πως η όντως Αλήθεια είναι ο Χριστός μπορούμε να ερευνήσουμε ποιο είναι το θέλημά Του μέσω της διδασκαλίας της Εκκλησίας Του. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός αυτής της υποσελίδας. Διότι εάν τοποθετήσουμε τον καθένα από τους δύο χώρους στην πραγματική του διάσταση θα διαπιστώσουμε πως όχι μόνον δεν υπάρχει καμμία αντίθεση αλλά μια καταπληκτική σύμπλευση και συναλληλία. Η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου πραγματώνεται ως πρώτο και κύριο η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο και κατόπιν η πνευματική σύνδεση με τον συνάνθρωπο. Πρόκειται για έναν χώρο κατεξοχήν πνευματικό. Η επιστήμη από την άλλη με το πείραμα και την παρατήρηση υλικών πραγμάτων προσπαθεί να υπουργήσει τις ανθρώπινες ανάγκες χωρίς όμως να υπάρχει η βεβαιότητα για τα συμπεράσματα. Αυτό είναι αυταπόδεικτο και από την συνεχή εξέλιξή της. Αντίθετα η Εκκλησία στο διάβα χιλιετηρίδων ποτέ δεν μετέτρεψε την Πίστη και τα δόγματά Της.

Εν ολίγοις τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες αποφαίνονται για πράγματα που υποβάλλονται σε επιστημονική έρευνα με τρόπο απερίσκεπτο και μάλλον υποβιβαστικό προς αυτό το δώρο του Θεού (την επιστήμη) ή- πολύ περισσότερο- όταν οι επιστήμονες, πεπληρωμένοι από τύφο και οίηση για τα επιτεύγματά τους, αρνούνται με ανόητο τρόπο τις αλήθειες της Πίστεως, οι οποίες επειδή κινούνται σε πνευματικό επίπεδο επ' ουδενί δεν τους παρεμποδίζουν στο έργο τους. Μήπως όμως τους ελέγχουν εσωτερικώς για την ζωή τους;

Στην παραπάνω θέση χρησιμοποιούμε τις λέξεις «θρησκευτικοί ηγέτες» και «επιστήμονες» διότι εν τέλει εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Η Εκκλησία ευλογεί και αγιάζει το έργο της επιστήμης- ας μην λησμονούμε πως η ραγδαία εξέλιξή της ακολούθησε την διάδοση του Χριστιανισμού αφού αυτός απομυθοποίησε τον κόσμο- της οποίας ενασχόληση είναι τα δημιουργήματα του Θεού. Έτσι ο επιστήμονας μπορεί να καταστεί θεολόγος, αρκεί να μην λατρεύσει «την κτίσιν παρά τον Κτίσαντα».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσουμε και κάτι ακόμη. Η αλήθεια είναι πως ποτέ η Εκκλησία δεν καταπολέμησε ή αρνήθηκε την επιστήμη (εννοείται στην ορθή της διάσταση). Τα όσα μπορεί κάποιος να αντιτείνει (ιερά εξέταση, μεσαίωνας κλπ.) αφορούν άλλες θρησκευτικές ομάδες και όχι την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού (δηλαδή την Ορθοδοξία). Ας ζητήσουν τον λόγο οι ενδιαφερόμενοι από εκεί και ας μην λασπολογούν αναιδώς κατά του «Σώματος του Κυρίου». «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» Ιωαν. 8, 32.


ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ και... «ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ» (εκτός και εντός εισαγωγικών)
του Αθανασίου Β. Αβραμίδη... (10/1/2016)
Η "Μιτοχονδριακή Εύα" είναι η Εύα του βιβλίου της Γενέσεως
Ὅταν ἡ ἐπιστημονική ἔρευνα διεξάγεται ἀντικειμενικά καί ἀμερόληπτα. (18/7/2013)
Η παρουσία του Θεού μέσα στο Σύμπαν
Του Αρχιμ. Επιφανίου Χατζηγιάγκου - Φυσικού... (3/1/2012)
Ο Εξομοληγήτης των Κοσμοναυτών Ιώβ...
Ο εξομολογητής των κοσμοναυτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Γιούρι Γκαγκάριν», κοντά στη Μόσχα, μιλάει για τον Θεό...(30/1/2011)
Το θάυμα του Γεροντος Ιωσήφ
Μία απλή βιοϊατρική παρουσίαση του πρώτου θαύματος του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που χαμογέλασε 45 λεπτά μετά τον θάνατό του... (23/7/09)
Η ηλικία της Γής
Επιστήμη και Θρησκεία. Οι ραδιομετρικές μέθοδοι χρονολόγησης στηρίζονται στα ραδιενεργά στοιχεία, που περιέχονται στα ευρήματα... (27/4/09)
Ορθόδοξη πίστη και φυσικές επιστήμες
Στην Ορθοδοξία η αντίθεση -και σύγκρουση- πίστεως (ή Θεολογίας) και επιστήμης δεν είναι αυτονόητη. Πρόκειται για ψευδοπρόβλημα.... (13/12/08)
Επιστήμη και Θρησκεία
Επιστήμη και Θρησκεία, του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κρημαίας. «Όταν εξετάζουμε τη σύγχρονη επιστήμη όπως αυτή ο... (2/1/08)
Η θεωρία της εξελίξεως....
Η θεωρία της εξελίξεως. Απομαγνητοφωνημένη Ομιλία του μακαριστού Γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, σχετική με τη θεωρία της εξελίξεως ... (25/2/08)

 


Ομάδες Google Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
Εγγραφή στην ομάδα IΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ
Άγιοι Τόποι
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους. Επιτρέπεται η χρήση, διάθεση και αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου αρκεί να διατηρείται το αρχικό νόημα χωρίς περικοπές που πιθανόν να το αλλοιώνουν για μη εμπορικούς σκοπούς, με βασική προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή www.impantokratoros.gr
:: Η Ιερά Μονή :: Φωτογραφίες Μονής :: Θεματικές κατηγορίες :: Άγιοι :: Διάφορα Θέματα :: Άγιοι Τόποι :: Αρχεία ήχου και εικόνος (video) :: Επικοινωνία :: Ορθόδοξες Διευθύνσεις :: Ηχητικά αρχεία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού   RSS

active³ 5.0 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης