Ηχητικά Αρχεία
επιστροφή στο
impantokratoros.gr

ΔΥΟ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΗΧΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (MP3) ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Περί Γνωστικισμού


Περί Γνωστικισμού

ΔΥΟ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΗΧΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (MP3) ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:

Ο ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Ο Γνωστικισμός, ως αυτόνομο πνευματικό ρεύμα των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού δίνει την εντύπωση συγκρητιστικού παράσιτου. Με δύο μόνο βασικές αρχές α) την διαρχία στα όρια ενός ιεραρχικού πληρώματος και β) την γνώση της ενιαίας συμπαντικής πραγματικότητας ως σωτηριολογική προϋπόθεση (εξ ου και το όνομα), προσκολλούνταν στις διάφορες θρησκείες της εποχής, προσλάμβανε στοιχεία απ' αυτές και δημιουργούσε ημι-αυτόνομες σέκτες. Με αυτό τον τρόπο διάβρωσε κάθε αυτόνομο πνευματικό κίνημα, χωρίς το ίδιο να είναι. Κινήματα απότοκα  του γνωστικισμού την σύγχρονη εποχή είναι η Θεοσοφία, ο Μασονισμός και οι Νέο-εποχίτικες σέχτες, εμπλουτισμένα με δάνεια από τις ανατολικές θρησκείες. Από τα κινήματα αναπαράγονται γνωστικές αιρετικές θεωρίες που είχαν εκλείψει. Πολλές φορές αντιμετωπίζεται ο γνωστικισμός από τους νέο-εποχίτες ως καθαρός Χριστιανισμός των αποστολικών χρόνων. Αυτό είναι ψέμα. Ο Χριστιανισμός διατηρήθηκε ακέραιος στην Ορθοδοξία, με την εκκλησιαστική παράδοση που ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους, και τους αγώνες των πατέρων για την αντιμετώπιση των καινοφανών δοξασιών. Ο Γνωστικισμός από την άλλη ήταν ένα ανοικτό σύστημα που υποδέχονταν φιλόξενα κάθε αιρετική άποψη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νεοεποχίτες τον παρουσιάζουν ως επίσημη χριστιανική εκκλησία ενώ δεν είναι. Οι αιρετικές διδασκαλίες των γνωστικών καταδείχθηκαν και πολεμήθηκαν πρώτα από τους ίδιους τους αγίους Αποστόλους.


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:
π. Αθανάσιος Μυτιληναίος - Περί Γνωστικισμού Α'
Ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα: Ο Γνωστικισμός - Εκφ. (13/4/86) Ηχητικό αρχείο mp3- Διάρκεια 00:29:44-Μέγεθος 20,4 MB (7/7/2010)
π. Αθανάσιος Μυτιληναίος - Περί Γνωστικισμού Β'
"Τα επιχειρήματα των Αρχαίων γνωστικών κατά της Εκκλησίας ίδια με τα επιχειρήματα των σημερινών χιλιαστών και προτεσταντών" 'Ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα: Ο Γνωστικισμός - Εκφ. (20/4/86) Ηχητικό αρχείο mp3- Διάρκεια 00:28:18-Μέγεθος 19,4 MB (7/7/2010)

 

Νέα Ηχητικά Αρχεία
 
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή της Απόκρεω (mp3-2017)
Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος - Κυριακή της Απόκρεω - Η σημασία της Δευτέρας Παρουσίας (mp3)
Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου - Η επί του Όρους Ομιλία - (Ομιλία Νο 35)
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή του Ασώτου (mp3-2017)
Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος - Κυριακή του Ασώτου - Πώς να μετανοούμε (mp3)
Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος - Πνευματικά ψυχογραφήματα του τελώνου και του φαρισαίου (mp3)
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Αρχή Τριωδίου - Τελώνου και Φαρισαίου (mp3-2017)
Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου - Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου (mp3-2017)
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (mp3-2017)
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Μνήμη Αγίων Τριών Ιεραρχών (mp3-2017)

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους. Επιτρέπεται η χρήση, διάθεση και αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου αρκεί να διατηρείται το αρχικό νόημα χωρίς περικοπές που πιθανόν να το αλλοιώνουν για μη εμπορικούς σκοπούς, με βασική προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή www.impantokratoros.gr
:: Η Ιερά Μονή :: Φωτογραφίες Μονής :: Θεματικές κατηγορίες :: Άγιοι :: Διάφορα Θέματα :: Άγιοι Τόποι :: Αρχεία ήχου και εικόνος (video) :: Επικοινωνία :: Ορθόδοξες Διευθύνσεις :: Ηχητικά αρχεία ::


Login  Υπενθύμιση κωδικού   RSS  Video RSS  Mp3 RSS

active³ 5.0 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης