Το κίνημα του Ιερού Ονόματος

ΜΙΑ ΑΝΤΙΤΡΙΑΔΙΚΗ ΙΟΥΔΑΪΖΟΥΣΑ ΑΙΡΕΣΙΣ

Του πρωτ. π. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Επικ. Καθ.  Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Με την ονομασία «Το κίνημα του Ιερού Ονόματος» είναι γνωστή μία αντιτριαδική Ιουδαΐζουσα αίρεση, που συστεγάζει επί μέρους κινήσεις με τις ίδιες πεποιθήσεις, η οποία εμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930 όταν τα μέλη της αποχώρησαν από την «Εκκλησίας του Θεού της Εβδόμης Ημέρας» στο Αρκάνσας.

Βασικό χαρακτηριστικό της αίρεσης από το οποίο προκύπτει η ονομασία της είναι η εμμονή της και η επιμονή της στη χρήση και στη σημασία που έχουν, κατ’ αυτήν, τα αρχικά εβραϊκά ονόματα που έχουν για τον Θεό (Yahweh) και τον Ιησού (Yahshua).

«Το κίνημα του Ιερού Ονόματος» κατά παράδοξο τρόπο και σε αντίθεση με όλη τη χριστιανική ιστορία και παράδοση αντιστρέφει το ρόλο για την σχέση των δύο Διαθηκών και υποστηρίζει ότι πρέπει η Καινή Διαθήκη να ερμηνεύεται υπό το φως της Παλαιάς, καθώς η Παλαιά Διαθήκη αποτελεί ερμηνευτικό κλειδί για να εισέλθει κάποιος στο χώρο της πίστης.

Απορρίπτοντας το Μυστήριο του Τριαδικού Θεού έχουν υιοθετήσει και αποδεχτεί πολλές ιουδαϊκές αντιλήψεις και πρακτικές σύμφωνα με τις οδηγίες του Λευιτικού. Γιορτάζουν τις εορτές του Πάσχα και της Πεντηκοστής στην ιουδαϊκή τους εκδοχή, τηρούν το Σάββατο και έχουν το θεσμό της δεκάτης. Ταυτοχρόνως απορρίπτουν τις χριστιανικές εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, διατυπώνοντας το ανιστόρητο και εσφαλμένο ισχυρισμό ότι έχουν δήθεν ειδωλολατρική προέλευση.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το «Κίνημα» συγκροτήθηκε από επί μέρους παρακλάδια του με κοινά χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας εκδοτικές πρωτοβουλίες και κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογικών δεδομένων (ραδιόφωνο, τηλεόραση), αναπτύχθηκε περαιτέρω. Σήμερα το μεγαλύτερο παρακλάδι του είναι το Assemblies of Yahweh, που ιδρύθηκε το 1969 από τον Jacob O. Meyer.

Και από τον εν λόγω αιρετικό χώρο όμως δεν απουσίασε το φαινόμενο της διάσπασης. Το 1949 ένας ιεροκήρυκας του χώρου και από τους πρωτοπόρους της αίρεσης ο Lorenzo Dow Snow μαζί με τη σύζυγό του διαφώνησαν σχετικά με τη γραφή του ιερού ονόματος του Θεού. Λόγω της έντονης διαφωνίας τους αποχώρησαν μαζί με τον συνεργάτη τους E. B. Adam και συγκρότησαν μία αντίθετη οργάνωση στο Τέξας με την ονομασία «Assembly of Yahvah».

Τη δεκαετία του 1980 οι αντιλήψεις περί του Ιερού Ονόματος του Θεού του εν λόγω Κινήματος υιοθετήθηκαν και από μικρές κοινότητες από το χώρο των Αντιτριαδικών Πεντηκοστιανών.

Σήμερα με «Το κίνημα του Ιερού Ονόματος» συνδέονται οι παρακάτω οργανώσεις που είναι και τα παρακλάδια του:

i. Assemblies of Yahweh. ii. Scripture Research Association. iii. Bible Study Association. iv. Assembly of Yhwhhoshua v. Assemblies of the Called Out Ones of Yah. vi. House of Yahweh

Ορθόδοξος Τύπος, Αριθμός Φύλλου 2031, 18 Ιουλίου 2014


Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης