Η ποινική καταδίκη ενός Πεντηκοστιανού ηγέτου. Η περίπτωσις του David (Paul) Yonggi Cho


Η ποινική καταδίκη ενός Πεντηκοστιανού ηγέτου

Η περίπτωσις του David (Paul) Yonggi Cho

Του πρωτ. π. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Επικ. Καθ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ο Νοτιοκορεάτης και πρώην Βουδιστής γνωστός ως David Yonggi Cho (γεν. 1936) [παλαιότερα ονομάζονταν Paul Yonggi Cho] είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης Πεντηκοστιανικής κοινότητας στον κόσμο, που περιλαμβάνει περίπου 800.000 μέλη και είναι γνωστή με την ονομασία «Yoido Full Gospel Church». Πριν ιδρύσει τη δική του κίνηση είχε ενταχθεί στην Πεντηκοστιανική κίνηση «Σύναξη του Θεού» στο Νοτιοκορεατικό τμήμα της οποίας, τη δεκαετία του 1960, είχε υπάρξει και γενικός υπεύθυνος.

Ο τρόπος εργασίας του, η χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την προβολή και διάδοση των δοξασιών του, η κατασκευή το 1973 Πεντηκοστιανικού ναού 10.000 θέσεων, που τη δεκαετία του 1980 επεκτάθηκε για να χωρέσει 25.000 θέσεις με επιπλέον βοηθητικά κτίρια, η δημιουργία στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ιεραποστολικών πυρήνων της κίνησής του κ.ά., οδήγησαν το παγκόσμιο Πεντηκοστιανικό κίνημα να αναφέρεται με θαυμασμό στο πρόσωπό του και να αποτελεί πρότυπο για πολλούς Πεντηκοστιανούς πάστορες.

Ο David Yonggi Cho το Φεβρουάριο του 2014, καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη της πατρίδας του σε τριετή φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για δύο ποινικά αδικήματα. Ποια είναι αυτά; Για κατάχρηση χρημάτων της κοινότητάς του και φοροδιαφυγή (βλ. EZW- Materialdienst 5/2014, σσ. 186-187). Επιπλέον για το οικονομικό σκάνδαλο της κατάχρησης των χρημάτων, καταδικάστηκε, επίσης, σε τριετή φυλάκιση και ο γιος του Cho Hee-jun ως συνεργός στο οικονομικό σκάνδαλο και αποδέκτης χρημάτων, που προορίζονταν για την κοινότητα.

Θεωρούμε βασικό εν προκειμένω να επισημάνουμε ότι πριν από αυτό το εξόχως αρνητικό γεγονός για το πρόσωπο του David Yonggi Cho υπήρξε και βάσιμη ενδοπεντηκοστιανική κριτική εναντίον του γιατί μεταξύ των άλλων:

α) οργάνωσε την «Εκκλησία» του ως εταιρεία με τμήματα πωλήσεων, marketing, εκδόσεων, κ.ά.

β) για το ότι υπήρξε εκδότης και πολιτικής εφημερίδας,

γ) για το ότι συνδυάζει στις θεολογικές θέσεις του, πρακτικές θετικής σκέψης (Βλ. P. Zimmerling, Charismatische Bewe- gungen, 2009,σ.181. Πρβλ. EZW-Texte. 215/2011,σ. 94), του Ευαγγελίου της Ευημερίας, αλλά και Νοτιοκορεατικού Σαμανισμού! (Πρβλ.U. Dehn, Religionen in Ostasien und christliche Begegnungen, 2006, σ. 100-111).

Μεταξύ των τρόπων συλλογής χρημάτων ο David Yonggi Cho είχε επινοήσει το σύστημα των τριών φακέλων διαφορετικών χρωμάτων. Στο υπόγειο του κτιριακού μεγαθήριου που έχει κτίσει ως ναό υπάρχουν θυρίδες με τα ονόματα μελών της αίρεσης. Κάθε θυρίδα έχει τρεις φακέλους. Στον μπεζ φάκελο τοποθετούνται οι χρηματικές προσφορές για τον Κύριο, στον μπλε φάκελο οι προσφορές για την ιεραποστολή και στον κόκκινο φάκελο προσφορές για την συντήρηση των κτιρίων.

Για το πρόσωπο του David Yonggi Cho θαυμασμός και επαινετικές αναφορές υπήρξαν στο παρελθόν, και στον ελληνικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

i) Τη μετ’ επαίνων συστηματική παρουσία του έργου του στην εφημερίδα «Η Χριστιανική Αλήθεια» (Δεκέμβριος 1998) το δημοσιογραφικό όργανο και ιδιοκτησία της Αδελφότητας Εκκλησιών Πεντηκοστής Ελλάδας.

ii) Στην Πεντηκοστιανική εφημερίδα «Πνευματικά Νέα» (Μάρτιος-Απρίλιος 1983)

iii) Στην εφημερίδα «Χριστιανισμός» (Σεπτέμβριος 1991), δημοσιογραφικό όργανο της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας της Πεντηκοστής που, ενώ αναφέρεται ότι ο David Yonggi Cho παρερμηνεύει το αγιογραφικό εδάφιο Α’. Κορ. 7, 15, λόγω κακής αγγλικής μετάφρασης που χρησιμοποιεί, ταυτοχρόνως, χαρακτηρίζεται ότι είναι «ένας πολύ καλός αδελφός και ποιμένας».

Στον ελληνικό Διαμαρτυρόμενο χώρο υπάρχει και μία τιμητική εξαίρεση. Προέρχεται από την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Εκεί που οι Έλληνες Πεντηκοστιανοί προβάλλουν τον David Yonggi Cho, αγνοώντας (;), αποσιωπώντας (;) τα εξόχως μεπτά, μελανά και κακόδοξα σημεία των δοξασιών του και τη σχετική βάσιμη ενδοπεντηκοστιανική κριτική, η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία στο επίσημο δημοσιογραφικό όργανό της, το περιοδικό «Αστήρ της Ανατολής» (Σεπτέμβριος 2000), συναριθμεί το πρόσωπο του David Yonggi Cho σε μια ομάδα προσώπων (περιλαμβάνονται κι άλλοι Πεντηκοστιανοί) σε σχετικό άρθρο που επιγράφεται «Πλάνοι με την ταυτότητα του Ευαγγελικού», ασκώντας του παραλλήλως την πρέπουσα κριτική.

Το δικό μας τελικό σχόλιο. Βεβαίως δεν χαιρόμαστε για την ποινική περιπέτεια του ανθρώπου. Λυπούμαστε. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι για μια ακόμη φορά ο προβαλλόμενος ως θησαυρός στο διεθνή Πεντηκοστιανικό χώρο αποδείχθηκε άνθρακας.

Ορθόδοξος Τύπος, Αριθμός Φύλλου 2048, 5 Νοεμβρίου 2014




Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Powered by active³ CMS - 28/3/2024 3:38:39 μμ