Οι απαντήσεις δίδονται από την Επιστημονική Ομάδα της Π.Ε.Γ.  (Παιδαγωγοί, ψυχίατροι και ειδικοί ερευνητές των φαινομένων του αποκρυφισμού και της παραθρησκείας).

Αποστολέας: Barbie (14 χρονών)
E-mail:
Ημερ.: 2004-03-01 20:08:07
Θέμα: Προς Πανελλήνια Ένωση Γονέων.

Μήνυμα: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που με καίει πολύ καιρό! Έχετε διαβάσει ποτέ κάποιο βιβλίο του Χάρι Πότερ εσείς και οι θεολόγοι μας που προσπαθούν να μας επιβάλουν να μην διαβάζουμε Χάρι Πότερ ή σας το επιβάλλουν κι εσάς κάποιοι άλλοι; Δεν ρωτάω με κακό σκοπό! Πιστέψτε με! Απλά θέλω να μάθω!
            

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Αγαπητή Barbie,

Διαβάσαμε την ερώτησή σου στην Ενημέρωση της "Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων για την Προστασία της Οικογένειας και του Ατόμου" (Π.Ε.Γ.).

Η Επιστημονική Ομάδα της Π.Ε.Γ. έχει μελετήσει τα 4 πρώτα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (το 5ο, "Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα" ευρίσκεται υπό μελέτη). Τα 4 πρώτα βιβλία του Χάρι Πότερ δεν τα μελέτησε ένας, αλλά περισσότεροι συνεργάτες έτσι ώστε τα πορίσματα να είναι αντικειμενικά.

Τα βιβλία αναλύθηκαν από παιδαγωγικής και ψυχολογικής σκοπιάς και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο "Ναι ή ΟΧΙ στο Χάρι Πότερ;", ένα μικρό εγχειρίδιο 60 σελίδων.

Όπως σημειώνουμε και στο κείμενο της απάντησής μας στην Αγγελική, την Επιστημονική Ομάδα της Π.Ε.Γ. απαρτίζουν παιδαγωγοί, ψυχίατροι και ειδικοί ερευνητές των φαινομένων του αποκρυφισμού και της παραθρησκείας.

Η Π.Ε.Γ. αποτελεί τον μόνο επίσημο φορέα στη χώρα μας, αλλά και διορθοδόξως, που ασχολείται με τα προβλήματα του αποκρυφισμού, της παραθρησκείας και της Νέας Εποχής (New Age) και το πώς αυτά επηρεάζουν τον άνθρωπο, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο.

Η "Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων για την Προστασία της Οικογένειας και του Ατόμου" έχει σα βασικούς στόχους: α) Την προστασία και περίθαλψη των θυμάτων "ακραίων αιρέσεων" και "Καταστροφικών Λατρειών", β) την παροχή βοήθειας σε γονείς και σε θύματα και γ) την ενημέρωση του κοινού και των αρχών, επί θεμάτων που αφορούν τις "Καταστροφικές Λατρείες" και τις μεθόδους παγίδευσης, που αυτές χρησιμοποιούν.

Είναι, δηλαδή η Π.Ε.Γ. ο μόνος επίσημος φορέας για την αντιμετώπιση των "Ψυχοναρκωτικών" στη χώρα μας.

Η Π.Ε.Γ. πραγματοποιεί διαλέξεις, εκδόσεις βιβλίων, συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και συνεργάζεται στενά με την "Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων" της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της συνιστούν πρότυπα επί των οποίων στηρίζονται άλλοι επίσημοι φορείς στη χώρα μας.

Περισσότερα για την Π.Ε.Γ. θα μπορούσες να μάθεις στην ιστοσελίδα: www.ppu.gr ή και από το περιοδικό "Διάλογος", που η Ένωση εκδίδει κάθε τρίμηνο σε 10.000 αντίτυπα και το στέλνει δωρεάν σε όποιον το ζητήσει.

Παρακολουθώντας, τώρα, τη συζήτησή σου με την Αγγελική και τον Ανδρέα θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής:

Γράφεις: "…εγώ πέρσι είχα τραβήξει πάρα πολλά από ένα θεολόγο μου ο οποίος προσπαθούσε να επιβάλει την άποψή του για το Χάρι Πότερ χωρίς να ακούει τη δική μου! Φέτος ρώτησα τη φιλόλογό μου που είναι πολύ έξυπνη γυναίκα και διαβάζει και Χάρι Πότερ και μου είπε πως για όλα υπάρχει η κατάλληλη ηλικία και η κατάλληλή "πείρα". Μου είπε πως δεν μπορούμε να δώσουμε ένα βιβλίο Χάρι Πότερ σε ένα 7χρονο ή ακόμα και 9χρονο παιδί. Επίσης δεν μπορούμε να δώσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο σε παιδία που δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία στο διάβασμα για να λάβουν σωστά τα λεγόμενα της Ρόουλινγκ! Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία του Καζαντζάκη! Εγώ την πιστεύω!".

Στις τοποθετήσεις αυτές έχουμε να παρατηρήσουμε:
Τόσον ο θεολόγος όσον και η φιλόλογος πραγματοποίησαν ένα βασικό σφάλμα. Εάν ο θεολόγος προσπάθησε να σου επιβάλει την άποψή του, αυτό είναι λάθος. Είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς ευχαρίστως την επιβολή, παρά μόνο αν έχει την ωριμότητα και είναι πεπεισμένος ότι αυτό που επιβάλλεται είναι για το καλό του. Ο θεολόγος δεν είχε πιθανώς την υπομονή να συζητήσει μαζί σου. Ίσως να μην είχε το χρόνο, την αντοχή ή και την αναγκαία ενημέρωση επάνω σε θέματα "Χάρι Πότερ". Είναι πάντως σίγουρο ότι δεν είχε την εξειδικευμένη γνώση επάνω σε θέματα αποκρυφισμού (στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και η μαγεία).

Λειτούργησε, λοιπόν, κατασταλτικά, κάτι που κανείς δεν δέχεται ευχάριστα, πόσο μάλλον ένας νέος άνθρωπος που ζητά απαντήσεις σε βασικά θέματα σχετικά με τη ζωή. Ο καθηγητής σου πιθανώς τοποθετήθηκε αρνητικά στον Χάρι Πότερ (με βάση βέβαια τη διδασκαλία της Εκκλησίας, που απορρίπτει τη μαγεία ασυζητητί), χωρίς να είναι ίσως σε θέση να εξηγήσει γιατί στα βιβλία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ τα πράγματα αιτιολογούν την απόρριψη.

Από την άλλη πλευρά η φιλόλογός σου "που είναι πολύ έξυπνη γυναίκα και διαβάζει και Χάρι Πότερ" όπως λες, φαίνεται να μην έχει κι εκείνη πλήρη γνώση του θέματος. Και είναι φυσικό γιατί και ο πιο καλός φιλόλογος, μόνο στο αντικείμενό του θα μπορούσε να θεωρηθεί αυθεντία. Και το αντικείμενό εδώ είναι η φιλολογική ανάλυση ενός κειμένου. Στην περίπτωσή μας η φιλόλογος, μόνο από λογοτεχνικής πλευράς μπορεί να εκτιμήσει τα γραπτά της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, σε οποιονδήποτε άλλο τομέα δεν μπορεί να εκφράζει παρά τις προσωπικές της απόψεις.

Είναι βέβαια σωστό ότι υπάρχει διαφορά στο τι μπορεί να διαβάσει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του, αυτό όμως είναι ένα πολύ γενικό μέτρο. Οι λεπτές ισορροπίες στο θέμα αυτό είναι αντικείμενο άκρως εξειδικευμένων επιστημόνων. Και ειδικά όταν στον χώρο της παιδικής ψυχαγωγίας υπεισέρχεται η παράμετρος "αποκρυφισμός", τότε ελάχιστοι μόνον επιστήμονες μπορούν να έχουν λόγο και όχι ο καθένας, έστω και επιστήμονας στον κλάδο του. Τέλος, η τοποθέτηση της φιλολόγου ότι "για όλα υπάρχει η κατάλληλη ηλικία και η κατάλληλή "πείρα"" είναι λάθος. Υπάρχουν πράγματα, όπως τα ναρκωτικά π.χ., για τα οποία δεν υπάρχει "όριο ηλικίας" και το ίδιο ισχύει και για τον αποκρυφισμό.

Θα κλείσουμε το κείμενο αυτό με το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα "Καζαντζάκης". Για να κατανοήσουμε τον Καζαντζάκη, όχι από λογοτεχνική σκοπιά, χρειάζεται βαθιά υποδομή και καλή γνώση της διδασκαλίας της Εκκλησίας. Η Εκκλησία ψέγει τον Καζαντζάκη όχι γιατί δεν είναι ένας καλός χειριστής του λόγου, αλλά γιατί οι θέσεις του σχετικά με το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, σκανδαλίζουν το πλήρωμα της Εκκλησίας και στερούν από ακατήχητους πιστούς την ελπίδα της Σωτηρίας. Για τον Καζαντζάκη έχει γράψει ένα θαυμάσιο βιβλίο-βιογραφία η συμπατριώτισσά του Λιλή Ζωγράφου. Το "Νίκος Καζαντζάκης-ένας τραγικός". Αξίζει να το διαβάσεις. Εκεί θα γνωρίσεις τον Νίκο Καζαντζάκη όπως πραγματικά ήταν. Και θα πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι η Λιλή Ζωγράφου κάθε άλλο παρά άνθρωπος της Εκκλησίας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πόσοι άραγε στο πρόσωπο του Καζαντζάκη βλέπουν ένα δυστυχισμένο άνθρωπο, πνιγμένο σε υπαρξιακά αδιέξοδα, που όμως, πρέπει να το ομολογήσουμε, διέθετε ένα εκπληκτικό ταλέντο στη συγγραφή;

Και πόσο συχνά το κοινό αποθεώνει ανθρώπους φτασμένους σε κάποιον τομέα (ηθοποιούς, αθλητές κ.ά.), που σαν προσωπικότητες μπορεί να είναι τελείως απορριπτέοι και που, δυστυχώς, λειτουργούν σαν πρότυπα, ειδικά για τους νέους ανθρώπους;
Αγαπητή Μπάρμπη, σε χαιρετούμε και είμαστε στη διάθεσή σου για κάθε ενημέρωση επάνω στα θέματα τα σχετικά με το αντικείμενό μας.

http://tatigoesforall.bravehost.com/barbie.htm





Όσοι έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο συνήθως διαβάζουν επίσης τα παρακάτω:


Print-icon 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης