Φιλοθέη Προσκυνήτρια

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΡΕΓΚΟΝ Η.Π.Α.

Φέτος το καλοκαίρι, είχα μία καλή ευκαιρία και εμπειρία να ευρεθώ για λίγες ημέρες στην κατασκήνωση κοριτσιών, που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Επισκοπής του Σαν Φραντζίσκο, κοντά στο Πόρτλαντ της Αμερικής.

Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου είναι ένα από τα είκοσι Μοναστήρια, που ίδρυσε ο Γέροντας Εφραίμ ο Φ ιλοθεΐτης στην Αμερική.

Ήσαν κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών, αμερικανίδες οι περισσότερες και μερικές, ελάχιστες, ελληνίδες. Τα περισσότερα ήταν παιδιά προσήλυτων καλών ορθοδόξων οικογενειών.

Η Ιερά Μονή έχει μεγάλη δασική έκταση με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ανέγγιχτο από κάθε ανθρώπινη επέμβαση. Πολλά πανύψηλα δένδρα, μονοπάτια ιδανικά για περιπάτους, μία λιμνούλα κρυμμένη στο πράσινο, ελαφάκια που κάνουν την εμφάνισή τους το βραδάκι συνήθως, αλλά κάποτε και το μεσημέρι.

Τα παιδιά, για λίγες μέρες τον Ιούλιο, έζησαν στο ιδανικό αυτό περιβάλλον ώρες ανάτασης, ξενοιασιάς, μακρυά από τους πειρασμούς του κόσμου, με γνήσια ορθόδοξη πνευματική τροφοδοσία. Πάνω από 30 κορίτσια φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της Ιέρας Μονής.

Οι αδελφές, οι περισσότερες ντόπιες αλλά και μερικές από την Αλάσκα, εργάστηκαν με πολύ ζήλο και αυταπάρνηση για την επιτυχία της κατασκηνώσεως αυτής. Έδωσαν «την καρδιά τους» για τα παιδιά της πατρίδος τους. Σημειωτέον, ότι γνωρίζουν όλες την ελληνική γλώσσα πολύ καλά.

Η ελληνική γλώσσα διαδίδεται σήμερα στην Αμερική. Όλα τα Μοναστήρια του Γέροντος Εφραίμ είναι κοιτίδες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού.

Έτσι κατά την διάρκεια του χειμώνος, που διαρκεί πολύ, μελέτησαν ελληνικά ορθόδοξα βιβλία με απολογητικό και οικοδομητικό περιεχόμενο σχετικώς με το πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Βρήκαν πλούσιο υλικό, πολλά στοιχεία και τα μετέφρασαν στ' αγγλικά. Ετοίμασαν εμπεριστατωμένες εργασίες. Η επιλογή του θέματος έγινε από τα ίδια τα παιδιά την προηγουμένη χρονιά που το θέμα τους ήταν η Υπεραγία Θεοτόκος.

Οι κατασκηνώτριες έπρεπε να στηριχθούν, να ενημερωθούν σωστά, να γνωρίσουν την Αλήθεια σχετικώς με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, διότι, ως γνωστόν, κυκλοφορούν πολλές και ποικίλες ιδεολογίες και αιρέσεις στην Αμερική και για τον λόγο αυτό, έχουν ανάγκη από πολλή κατήχηση και διδασκαλία.

Το γενικό σύνθημα ήταν: «Θαρσείτε· Εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν. ιστ' 33).

Το πρόγραμμά τους ήταν το εξής:

Το πρωί πήγαιναν στον Ιερό Ναό στις 4.30 π.μ. και για ένα τέταρτο έκαμναν ένα μικρό «κανόνα» -δηλ. έλεγαν όλα μαζί την ευχή και στο τέλος 10 μετάνοιες- και στις 5 παρά τέταρτο παράκληση. Ή πήγαιναν στις 4.15 π.μ., όταν ετελείτο θεία Λειτουργία, στις 4.30 π.μ. (Τρίτη και Πέμπτη). Στην συνέχεια ύπνος ως τις 8-8.15 π.μ. Το πρωινό τους ήταν στις 8.30 π.μ. και μετά στον Ιερό Ναό για διδασκαλία και κατήχηση από δύο αδελφές της Ιεράς Μονής. Το Σαββατοκύριακο, άλλαζε λίγο το πρόγραμμα. Πήγαιναν στον Ιερό Ναό στις 7 π.μ.

 Κάθε μέρα μελετούσαν ένα τμήμα από την ζωή και τα θαύματα του Χριστού, αρχίζοντας από την Αγία Γέννησή Του, μέχρι τα Άχραντα Πάθη Του (ημέρα Παρασκευή). Αυτό που συγκίνησε ιδιαίτερα τα παιδιά ήταν η αγάπη και η θυσία του Κυρίου μας, για μας τους ανθρώπους και αυτό απέδειξε ότι είναι ο Λυτρωτής μας. Το Σάββατο, οι νεαρές Αμερικανιδούλες ενθουσιάστηκαν από το θέμα που αφορούσε την Αγία Ανάσταση του Κυρίου.

Με την Ανάστασή Του ο Χριστός έδειξε ότι είναι Θεός Παντοδύναμος, νικητής του θανάτου και του Άδου, Ζων εις τους αιώνας. Υπήρχαν πάντοτε και σχετικές ερωτήσεις εκ μέρους των παιδιών. Ήσαν χωρισμένα σε ομάδες, με ονόματα παρμένα όλα από τους Αγίους Τόπους, π.χ. Ιερουσαλήμ, Θαβώρ, Ναζαρέτ, Βηθλεέμ κ.ά. Είχαν από μία κονκάρδα καρφιτσωμένη στην μπλούζα τους με την εικόνα του Κυρίου μας και το όνομά τους. Μετά την κατήχηση, εργασία και χαρά.

Κάθε μέρα, μία-μία ομάδα εναλλάξ, μάθαινε να ζυμώνη πρόσφορο. Από το προηγούμενο βράδυ, με την υπόδειξη της υπεύθυνης αδελφής «έπιανε» το προζύμι και την επομένη το ζύμωνε. Ως ευλογία, η κάθε μία, πήρε μαζί της το ζυμωτό πρόσφορό της.

 Άλλη ομάδα, ασχολούνταν με την μαγειρική. Έφτιαξαν τυροπιτάκια και ντολμαδάκια.

Άλλη ομάδα έκαμνε σταυρουδάκια για τα ορφανά παιδιά της Γουατεμάλα και του Μεξικού καθώς και καρτούλες με ωραία φύλλα, λουλούδια και διάφορα φυτά από την όμορφη φύση για τον ίδιο σκοπό.

Κάποια άλλα μάθαιναν να κάνουν τάλαντο και έγραφαν στ' αγγλικά την ευχή -Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με- ή ελέησον ημάς. Lord Jesus Christ have mercy on me ή on us.

Πέντε παιδιά, όχι ελληνόπουλα, θέλησαν να την γράψουν στα ελληνικά και τα κατάφεραν. Στο τέλος, πήραν μαζί τους και από ένα τάλαντο με την ευχή για το σπίτι τους.

Όλες οι ομάδες κατά την διάρκεια της εργασίας τους έλεγαν εκφώνως την ευχή: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με.

Στη 1 το μεσημέρι το πρόγραμμα είχε φαγητό. Στην συνέχεια ελεύθερη ώρα και το απογευματάκι εκμάθηση ελληνικών τραγουδιών μεταφρασμένων στα αγγλικά. Π.χ. Χαρά στα μάτια που δακρύζουν, Μία μέρα σ' ένα πλοίο ήταν ο Χριστός, Τ' ακτινοδεμένο δισκοπότηρο, Σταυροφόροι κ.ά.

Στις 6 μ.μ. ακολουθούσε εσπερινός και μετά βραδυνό φαγητό. Στη συνέχεια ελεύθερη ώρα. Τα παιδία «παίζει».

Έτρεχαν, έτρεχαν στο πράσινο. Τέλος απόδειπνο στ' αγγλικά, μαζί με τους χαιρετισμούς στα ελληνικά και μετά βραδυνός γλυκός ύπνος.

Ένα από τα τελευταία βράδυα, άναψαν φωτιά με ξύλα από το δάσος, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί, και έψησαν στις βέργες «μέλος» -ένα γλυκό άσπρο τετράγωνο σαν λουκούμι-. Το χάρηκαν πάρα πολύ! Τραγούδησαν γύρω στην φωτιά με την καρδιά τους. Η πολυσέβαστη Γερόντισσα έδωσε πολύτιμες συμβουλές στα παιδιά για την ζωή τους. Την τελευταία ημέρα έγινε εορτή γονέων.

 Στο τέλος της κατασκηνώσεως μία μαθήτρια ομολόγησε:

«Αισθάνθηκα τον Κύριο Ιησού Χριστό ως παρόντα και Ζώντα». Είναι συγκινητική η αυταπάρνηση και θυσία μιας μητέρας ορθόδοξης η οποία ολόκληρη νύχτα -7 ώρες- οδηγούσε, για να φέρει την κόρη της μαζί με την φίλη της από τον Καναδά στην κατασκήνωση. Ξεκουράστηκε το πρωί για λίγο και εν συνεχεία επιστροφή στον Καναδά.

Είθε τα παιδιά αυτά και όσα άλλα θα συμμετέχουν στις επόμενες κατασκηνωτικές περιόδους, ν' αποτελέσουν την «καλή ζύμη» η οποία όλο το φύραμα «ζυμοί».

Ας ευχηθούμε η μεγάλη και πλούσια ήπειρος του κόσμου, η Αμερική, να γίνει ορθόδοξη. Αλήθεια, τί θα γίνη τότε; Το σκεφθήκαμε αυτό; Δόξα Σοι Κύριε, Δόξα Σοι.

"ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ"
ΕΤΟΣ Ι . ΤΕΥΧΟΣ 3 . ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008



Print-icon 


Εγγραφή στο κανάλι μας στο Viber
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης